by Billoff

Το "Bukowski Reloaded" κλείνει μέχρι νεωτέρας.
Θα τα πούμε -από την καλή και από την ανάποδη- στο

to stay updated on our progress.

AD HOMINEM (Ώστε...δεν σε πείθει η επιστήμη...)

Άκρως αποκαλυπτική η πανδημία φίλτατοι. Γενικά, κάθε κρίσιμη κατάσταση είναι αποκαλυπτική. Εκεί δοκιμάζονται σχέσεις, αντοχές, νεύρα, εκεί φωτίζονται σκοτεινές εξομολογητικές στιγμές, εκεί υπάρχει η δυνατότητα να δεις την πραγματικότητα πολυδιάστατα, σχεδόν καλειδοσκοπικά. Και αυτό ακριβώς είναι το θέμα αυτής της μεταχρονολογημένης ανάρτησης.
Ναι, επανέρχεται το ιστολόγιο -και έχει νεύρα. Και οργή. Γιατί αν και δεχόταν τη γενική απογοήτευση από την ανθρωπότητα, πάντα άφηνε ένα ανοιχτό παράθυρο. Και γενικά, απέφευγε την ad hominem επιχειρηματολογία ή την αβίαστη προσφυγή στην αυθεντία και τον πρώτο ενικό.
Όχι τώρα όμως. Τώρα θα βαρέσω στο ψαχνό.
Σε εσάς, λοιπόν, τους αυτόκλητους "ειδικούς" αναλυτές και φανατικούς σχολιαστές της πραγματικότητας, δημιουργούς και ένθερμους φορείς θεωριών συνωμοσίας, σε εσάς, τα θλιβερά τυπάκια που πιστεύετε ότι κατέχετε την αλήθεια ή ότι ανήκετε σε μια πνευματική 'ελίτ', γιατί "έψαξαν", "ερεύνησαν", "διάβασαν", "μελέτησαν" κλπ:
Γνωρίζετε, αλήθεια, τι σημαίνει "επιστήμη";
Γνωρίζετε τι σημαίνει "έρευνα";
Μήπως έχετε θυσιάσει τα πιο ανέμελα χρόνια σας σε μακροχρόνιες σπουδές με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ζωής του ανθρώπου;
Έχετε παραδώσει ψυχή και πνεύμα σε ερευνητικά εργαστήρια; Σε απανωτές εφημερίες ιατρικών μονάδων να πασχίζετε να σώσετε ζωές; Και τελικά, πόσες ζωές έχετε σώσει ή σε ποια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη συμμετείχατε;
(Συγγνώμη, εδώ μου ξέφυγε ένα πνιχτό, σαρκαστικό γέλιο).
Αλλά ας κατεβάσω τον πήχη: Γνωρίζετε -έστω- τώρα αυτή τη στιγμή που διαβάζετε αυτή τη γραμμή και τα κρούσματα της πανδημίας αυξάνονται, τι είναι ιός; Τι ιδιότητες μπορεί να έχει και πώς συμπεριφέρεται;
Φυσικά, η απάντηση σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις είναι 'ΟΧΙ' -και το ξέρετε. Και αν νομίζετε ότι σας προσέβαλα πριν, κάνετε λάθος. Η πραγματική προσβολή έρχεται τώρα -και σας αξίζει:
Αποδεικνύεστε εντελώς ηλίθιοι, ξεπερνώντας μάλιστα συχνά τα όρια της ιδεοληπτικής ματαιοδοξίας. Και δυνητικά επικίνδυνοι, καθώς είστε ουσιαστικά πολέμιοι της επιστήμης. Γιατί το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή είστε ζωντανοί και έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής, το οφείλετε σε κάποιους που έλιωσαν χρόνια τώρα σε ερευνητικά εργαστήρια. Εντούτοις, συμπεριφέρεστε σαν κακομαθημένοι έφηβοι, χωρίς καμία κριτική σκέψη, καθώς η έρευνά σας περιορίζεται στη μπάρα αναζήτησης της Google και στις διαδικτυακές κουβέντες επιπέδου καφετέριας. Κι όμως, νιώθετε ιδιαίτερα σημαντικοί με τις "ανακαλύψεις" σας. Τα δε "ερευνητικά" ερωτήματά σας είναι για γέλια και -φυσικά- δεν τολμάτε να τα απευθύνετε άμεσα σε ειδικούς επιστήμονες (γιατί εκτός από θρασύδειλοι είστε και τεμπέληδες). Ωστόσο, φροντίζετε να τα ανακυκλώνετε στο μικρό διαδικτυακό σας σύμπαν, επιζητώντας ομόσταυλους και 'followers' ακόμα και αν έχουν αντίθετο ιδεολογικό πρόσημο από εσάς.
Ναι, σε αυτό το σημείο έχετε ξεπέσει: γίνατε τόσο ιδεοληπτικά ματαιόδοξοι, ζώντας τη ψευδαίσθηση ότι είστε πεφωτισμένοι, ότι κατέχετε μια ξεχωριστή αλήθεια, ενώ δεν γνωρίζετε στην πραγματικότητα, ΤΗΝ ΤΥΦΛΑ ΣΑΣ -και αν είχατε ψήγματα ενσυναίσθησης θα έπρεπε να ντρέπεστε.
Συνεπώς, μην έχετε αυταπάτες: Αποτελείτε ουσιαστικά το αναρχικό ισοδύναμο εκείνων που φιλάνε θρησκευτικές εικόνες και γλείφουν τα χρησιμοποιημένα κουτάλια μετάληψης στους ναούς. Είστε εξίσου σκοταδιστές, κοινωνικά αμόρφωτοι και εν δυνάμει, το ίδιο κοινωνιοπαθείς, γιατί με τη συγκεκριμένη στάση σας απέναντι στην πραγματικότητα είναι σίγουρο ότι θα πάρετε αθώους στο λαιμό σας. Είστε όλοι ουσιαστικά το ίδιο άτομο. Διορθώνω: ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΤΕ όλοι το ίδιο άτομο. Με διογκωμένο ΄ΕΓΩ', με μανία καταδίωξης και με
ετοιμοπόλεμα μικροαστικά αντανακλαστικά. Το καλό νέο είναι ότι με τέτοια απόλυτη ομοιογένεια μεταξύ σας, είναι θέμα χρόνου να βρεθείτε όμορφα πακεταρισμένοι
στη θέση που νομοτελειακά ανήκετε: στο περιθώριο.
Και οι υπόλοιποι;
Όσοι πιστεύετε ακόμα στην επιστήμη, στο φθαρτό μεγαλείο της ανθρώπινης ανακάλυψης, της πνευματικής και πολιτισμικής προόδου, δεν αποκλείεται να κριθείτε κάποια στιγμή ως "ένοχοι" ανομοιογένειας. Αποφύγετε τους παραπάνω κοινωνιοπαθείς, ακούστε τους ειδικούς επιστήμονες και όλα θα πάνε καλά. Ο άνθρωπος έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν τη βουβωνική πανώλη και την ισπανική γρίπη. Θα αντιμετωπίσει και αυτή την αναπόφευκτη πρόκληση.
Αλλά όλα αυτά τα ξέρετε ήδη. Καλή δύναμη σε όλους.


Bonus Track: Αν έχουν ανακαλύψει πολλοί μια συνωμοσία, τότε παύει να είναι συνωμοσία. Αν την ανακάλυψε ο Μήτσος από τα Σούρμενα και η Σούλα από το Παγκράτι, τότε μιλάμε για συνωμοσία της πλάκας που δεν αξίζει καν να ασχοληθεί κανείς ή για ατομική ιδεοληπτική ματαιοδοξία.
Όπως και να 'χει το πράγμα, αγαπητοί συνωμοσιολόγοι, είστε απολύτως άκυροι.
Περαστικά σας.


Από το Blogger.

Seek and...

Τα πιο διαβασμένα


ΜΠΟΡΕΙΣ να αντιγράψεις ό,τι θες από αυτή την σελίδα χωρίς άδεια.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ να αντιγράψεις τίποτα χωρίς να αναφέρεις την πηγή προέλευσης.